Kalksteen

Kalksteen is eigenlijk samengedrukte en verharde kalk. Het is ontstaan door de opeenhoping van kalkhoudende overblijfselen van, in de zee levende, organismen. Daardoor bestaat de steen voornamelijk uit calciumcarbonaat en vindt men er regelmatig fossielen in terug (schelpen, ammonieten, e.d.). Belgisch hardsteen is bijvoorbeeld een vorm van fossiele kalksteen, bestaande uit de restanten van zeelelies. Omdat de steen grotendeels uit kalk bestaat is dit helaas niet bestand tegen zuren.

Kalksteen is te onderscheiden in twee soorten. De zachte soorten, de zogeheten wit steen, beter bekend als Franse kalksteen. En de hardere soorten zoals Jura.

De steen is een minder sterk en slijtagebestendig als graniet. Omdat er makkelijk vlekken kunnen ontstaan is het aan te raden om een beschermlaag aan te brengen, impregneren. De impregneer trekt in de toplaag van de tegel, waardoor het intrekken van vuil, vocht en vetten vertraagd wordt. Tegen zuren is de steen niet te beschermen.

De steen kan goed gerenoveerd worden. Het is afhankelijk van de slijtage en steensoort welke behandeling volstaat. Bij de hardere soorten kunnen hoogteverschillen tussen de tegels onderling makkelijk verwijderd worden door het vlakschuren.

Franse kalksteen heeft vaak een anticato behandeling gehad waardoor deze steen een verouderd uiterlijk heeft. Als deze vloer behandeld moet worden dan kan RenoMarmer deze machinaal borstelen. Hiermee wordt de vloer opgefrist, maar blijft het anticato uiterlijk behouden.

Zelf kunt u het kalksteen onderhouden door dit wekelijks te dweilen met een goede edelzeep P324 van Moeller Stone Care in lauwwarm water. De zeepopbouw kan na verloop van tijd een vettige laag geven, daarom is het verstandig om het periodiek te dweilen met een neutrale reiniger bv. R155 van Moeller stone care.

Kalksteen
Kalksteen
Anticato vloer Natuursteenrenovatie
Anticato vloer