Kwartsiet

Kwartsiet  is ontstaan door een metamorfose van zandsteen en het is een sterk gelaagde steen. In de groeve worden schollen steen van de rots gespleten. Het natuurlijke splijtoppervlak verschilt per soort, van ruw tot vrijwel glad. De vorm van de schollen is onregelmatig, ze worden ook wel flagstones of scherven genoemd. Vierkante- of rechthoekige tegels worden uit de schollen gezaagd of geknipt.

Vaak wordt er een coating op de steen aangebracht. Als deze na verloop van tijd slijtage vertoont of gewoon niet mooi meer is kan deze oude coating verwijderd worden (deconserveren), hierna wordt er weer een nieuwe beschermlaag aangebracht. De coating heeft een kleurverdiepende werking waardoor de steen weer een prachtige uitstraling krijgt.

Onderhoud

Zelf kunt u de kwartsiet vloer onderhouden door wekelijks te dweilen met een goede edelzeep, bv. P324 van Moeller Stone Care, in lauwwarm water. De sterk belopen delen kunt u regelmatig behandelen met P323 Slijtvaste zijdeglans van Moeller Stone Care . Na verloop van tijd kan er een vettige laag ontstaan door de zeepopbouw, daarom is het verstandig om de vloer periodiek te schrobben met een neutrale reiniger, bv. R155 van Moeller Stone Care.

Alta Kwartsiet
Alta Kwartsiet