Leisteen

Deze steen wordt in bepaalde gebieden in de bergen gevonden. Het ontstaat uit klei die onder druk in de loop van vele miljoenen jaren omgevormd wordt tot leisteen. Dit gesteente bestaat uit dunne lagen steen waarin een olieachtige vloeistof zit. Het oppervlak van de steen is ruw en onregelmatig en verkrijgbaar in aardetinten en zwart/grijs.

Vaak wordt er een coating op de steen aangebracht. Als deze na verloop van tijd slijtage vertoont of gewoon niet mooi meer is kan deze oude coating verwijderd worden (deconserveren), hierna wordt er weer een nieuwe beschermlaag aangebracht. De coating heeft een kleurverdiepende werking waardoor de steen weer een prachtige uitstraling krijgt. Leisteen kan ook goed kleurverdiepend geïmpregneerd worden, hierdoor komt de structuur en kleur goed tot zijn recht.

Zelf kunt u de Leisteen vloer onderhouden door wekelijks te dweilen met een goede edelzeep, bv. P324 van Moeller Stone Care, in lauwwarm water. De sterk belopen delen kunt u regelmatig behandelen met P323 Slijtvaste zijdeglans van Moeller Stone Care . Na verloop van tijd kan er een vettige laag ontstaan door de zeepopbouw, daarom is het verstandig om de vloer periodiek te schrobben met een neutrale reiniger, bv. R155 van Moeller Stone Care.

Zwarte Leisteen
Zwarte Leisteen
Peacock Leisteen
Peacock Leisteen