Marmer

Marmer is ontstaan door een omvorming van kalksteen. Per soort kan het uiterlijk verschillen, van regelmatig tot zeer onregelmatig. Kenmerkend  zijn de prachtige kleurschakeringen en aders, maar ook de kristalstructuur (zoals bij een suikerklontje). Het komt vooral voor in de kleuren wit en grijs, maar ook in het rood en roze tinten. De steen kan gepolijst worden tot hoogglans, zijdeglans (fijngezoet) of mat (gezoet).

Marmer is een minder sterk en slijtagebestendig als graniet. Omdat er makkelijk vlekken kunnen ontstaan is het aan te raden om een beschermlaag aan te brengen, impregneren. De impregneer trekt in de toplaag van de tegel, waardoor het intrekken van vuil, vocht en vetten vertraagd wordt. Maar een kalkhoudende natuursteen is helaas niet te beschermen tegen zuren (zoals wijn, jus d’orange) en chemicaliën (zoals chloor, antikal).

Marmer kan goed gerenoveerd worden, wanneer de toplaag versleten is kunnen wij deze micropolijsten of schuren. Het is afhankelijk van de slijtage welke behandeling volstaat. Hoogteverschillen tussen de tegels onderling kunnen makkelijk verwijderd worden door het vlakschuren. Door het schuren kunnen de aders open gaan staan, maar deze vullen wij dan weer op zodat de vloer een egale uitstraling krijgt.

Zelf kunt u het marmer onderhouden door dit wekelijks te dweilen met een goede edelzeep P324 van Moeller Stone Care in lauwwarm water. De zeepopbouw kan na verloop van tijd een vettige laag geven, daarom is het verstandig om het marmer periodiek te dweilen met een neutrale reiniger bv. R155 van Moeller stone care.

Marmer
Marmer
Geïmpregneerde marmeren vloer Natuursteenonderhoud
Geïmpregneerde marmeren vloer. Zoals u kunt zien blijft het vocht op de vloer liggen. Hierdoor is het snel te verwijderen voor het in de vloer trekt.