Travertin

Travertin is een kalksteensoort die gevormd wordt door de neerslag van kalk uit water, van warmwaterbronnen, dat oververzadigd is van kalk. Takjes, bladeren en ander materiaal dat in dit water valt en later verteert veroorzaken de kenmerkende onregelmatige gaatjes in dit materiaal.

Deze steen is goed te renoveren, wanneer de toplaag versleten is kunnen wij deze reinigen en micropolijsten of schuren. Het is afhankelijk van de slijtage welke behandeling volstaat. De gaatjes die van nature in de steen aanwezig zijn zullen in de loop der tijd open gaan staan. Na het schuren spagtelen wij de vloer en hiermee worden de openstaande gaatjes opgevuld. Grote gaten worden opgevuld met 2-componenten steen lijm op kleur. Hoogteverschillen tussen de tegels onderling kunnen makkelijk verwijderd worden door het vlakschuren. De steen kan gepolijst worden tot hoogglans, zijdeglans (fijngezoet) of mat (gezoet). In sommige Travertin zitten grote kalknesten, dit is een ophoping van de kalk. Deze plekken zullen altijd wat doffer blijven, daarom wordt deze steen vaak gepolijst tot gezoet (mat) niveau.

Travertin is minder slijtagebestendig als graniet. Omdat er vlekken in de toplaag kunnen ontstaan is het aan te raden om een beschermlaag aan te brengen, impregneren. De impregneer trekt in de toplaag van de steen, hierdoor wordt het intrekken van vuil, vocht en vetten vertraagd. Maar een kalkhoudende natuursteen is helaas niet te beschermen tegen zuren (zoals wijn, jus d’orange) en chemicaliën (zoals chloor, antikal).

Zelf kunt u het Travertin onderhouden door dit wekelijks te dweilen met een goede edelzeep, bv. P324 van Moeller Stone Care, in lauwwarm water. De zeepopbouw kan na verloop van tijd een vettige laag geven, daarom is het verstandig om de steen periodiek te dweilen met een neutrale reiniger, bv. R155 van Moeller stone care.

Travertin
Travertin